Doe mij een ondernemingsplannetje ‘MET’.

Over hoe je samen met je adviseur een goed ondernemingsplan schrijft.

Het is de dag na kerst en mijn zakelijke telefoon gaat. Ik heb half met mezelf afgesproken dat ik vandaag niet werk als zelfstandig ondernemer. Mijn hoofd is ook nog zwaar van de rode wijn van gisteravond. Een kater is een groot woord maar vrolijke zin heb ik er even niet van. Toch wint de ondernemersgeest het van mijn verstand en neem ik de telefoon op met een schor “Hallo”. Zou het nou wel zo verstandig zijn om op te nemen?

Een opgewekte stem aan de andere kant van de lijn, duidelijk niet gehinderd door de alcohol van de afgelopen dagen, spreekt mij toe. “Goedemorgen met die en die. “ hoor ik. “Ik heb van iemand vernomen dat u ondernemingsplannen voor ondernemers schrijft. Klopt dat want ik heb een ondernemingsplan nodig?”. “Nee, dat klopt niet.” antwoord ik kortaf. Aan de andere kant van de lijn is het even stil. Dan zegt de ander: “excuseer, ik bekeek zojuist uw website. Ik spreek toch met meneer Roel-Ondernemersgevoel. U bent toch die van subsidieadvies, bedrijfsadvies en communicatieadvies voor ondernemers?”. “Ja, dat klopt” zeg ik.
 
“Maar meneer Roel-Ondernemersgevoel, op uw website staat onder het kopje bedrijfsadvies toch echt dat u ondernemingsplannen voor ondernemers schrijft.”, zegt de stem. “Dat staat er niet” zeg ik. “Welles” zegt de ander. “Nietes” zeg ik weer. Degene aan de andere kant van de lijn zucht eens diep en stelt dan de vraag: “Ok meneer Roel, maar wat doet u dan eigenlijk wel voor de kost als ik vragen mag”. Ik antwoord met “ik schrijf ondernemingsplannen”. De beller slaakt nu een kreet van onbegrip. “Meneer Roel…….” zegt hij, “nu begrijp ik er echt helemaal niets meer van.” Het is eigenlijk nog bewonderenswaardig dat hij de hoorn nog niet op de haak heeft gegooid.
 
“IN de kast, OP de kast, VÓÓR de kast” zeg ik. “U gebruikt steeds het verkeerde voorzetsel. Ik schrijf geen ondernemingsplannen VÓÓR ondernemers. Een adviseur die een ondernemer belooft een plan VÓÓR hem te schrijven is niet goed wijs. Ú bent de ondernemer dus Ú maakt de plannen. Ik schrijf ze alleen op en daag u hier en daar een beetje uit om tot beslissingen te komen. MÉT, MÉT, MÉT……..ik schrijf een ondernemingsplan samen MÉT een ondernemer. Dus niet VÓÓR een ondernemer. Op mijn website staat nergens het woordje VÓÓR”. Het moge duidelijk zijn dat mijn (we noemen het dan toch maar een) kater, mijn vriendelijkheid vanochtend niet ten goede is gekomen.
 
Aan de andere kant van de lijn blijft het enige tijd stil tot ik vraag of de ander er nog is. Pas dan realiseer ik me dat mijn felheid en vasthoudendheid toch wel erg ongepast waren en dat ik er mogelijk een potentiele klant mee heb weggejaagd. Hoewel hij nog steeds verbijsterd is, hangt de ander wel nog altijd aan de lijn. Na enige tijd is hij over dat gevoel heen en blijkt hij op de een of andere manier toch door mijn betoog overtuigd te zijn, hoewel hij aangeeft dat hij de toon wel wat vreemd en licht onvriendelijk vond. Toch nog een klant erbij vanochtend. Maar voortaan neem ik op dit soort momenten maar niet meer op.

Deze column is door Ondernemersgevoel.nl geschreven in opdracht van www.freelancer.nl en wordt ook op die website gepubliceerd. Freelancer.nl is een marktplaats voor vraag naar en aanbod van freelance opdrachten. 

Leuke column? Deel hem dan met anderen via een van onderstaande opties:

Reactie schrijven

Commentaren: 0