Gek maar gelukkig

Het kennismakingsgesprek was tot stand gekomen op aandringen van de ietwat
opdringerige telemarketingafdeling van het gerenommeerde financieel
adviesbureau. En daar zat nu een overduidelijk zeer zelfbewuste consultant, strak in het pak gestoken tegenover hem. Het was een zonnige vrijdagmiddag en de ondernemer zelf droeg vandaag een korte broek. Hij was eigenlijk al met zijn gedachten bij de kampioenswedstrijd die zijn favoriete voetbalclub die avond zou spelen.

De formele adviseur had geen tijd willen verspillen. Hij was meteen ter zake gekomen en de ondernemer had hem uitgelegd dat hij op dit moment qua financieel advies voor zijn onderneming gebruik maakte van de diensten van een dame die ZZP-er was. Onderdeel van haar dienstverlening was advies over allerlei ondernemers subsidies.

 
Voor het kantoor waar de adviseur voor werkte was deze onderneming een “kleine vis”. Maar toch had het bedrijf laten zien dat het aardig in staat was om te innoveren binnen zijn vakgebied. Aangezien R&D in Nederland een absoluut speerpunt is, viel er zeker wat te halen voor de ondernemer op subsidiegebied. De adviseur begon zijn verkooppraatje:
 
“Meneer, wij hebben technisch specialisten in huis op ieder vakgebied, dus ook voor de machinebouw waarin u werkzaam bent. We beschikken over fiscalisten en juristen die allemaal topniveau zijn binnen hun vakgebied en alles voor u kunnen regelen. Ons tarief is natuurlijk iets hoger dan u gewend bent, maar ik weet zeker dat u momenteel subsidiegeld laat liggen. Uw huidige adviseur kan al die vakgebieden nooit alleen behappen. Bovendien liggen de meeste kansen voor u op het gebied van technische innovatiesubsidies. En dames en techniek, dat lijkt mij toch niet zo’n handige combinatie. U wel?”
 
De adviseur knipoogde daarbij en zette zijn betoog vervolgens nog een minuut of 10 voort. Tijdens zijn verhaal kwamen er herhaaldelijk allerlei woorden voorbij zoals “compliance”, “grant management” en “patentstrategie”. Het klonk indrukwekkend maar de ondernemer raakte de draad in het verhaal door al die dure woorden zo nu en dan kwijt. De adviseur, die duidelijk niet op zijn mondje gevallen was, sloot zijn verhaal af met de woorden:
 
“U zou toch wel gek zijn wanneer u al dat subsidiegeld ook in de toekomst zou laten liggen of niet dan?”
 
De ondernemer dacht zichtbaar even na nadat de adviseur zijn stevige betoog had afgerond. Toen begon hij te lachen en zei:
 
“Meneer de adviseur, u heeft helemaal gelijk”.
 
De adviseur wreef zich in de handen en grabbelde al in zijn tas naar een raamcontract ter
ondertekening. De ondernemer vervolgde echter zijn verhaal:
 
“Mijn huidige adviseur is vast niet zo goed geïnformeerd als al die mensen op uw
kantoor. Ik heb wel het idee dat ze goed haar best doet hoor. En ze neemt altijd de tijd voor ons gesprek, vraagt hoe het is met mijn familie en we delen dezelfde voetbalclubliefde. Ze mist vast wel eens een financieel kansje voor me, maar weet aan de andere kant ook wanneer ze erover op moet houden. Weet u, ik heb er ook niet altijd zin in in die subsidiepoespas. Het is maar geld hè. Ja, ik ben heel tevreden over haar”.
 
De adviseur keek verbaasd en vroeg toen aan de ondernemer waar dïe hem dan zojuist gelijk in had gegeven. De ondernemer vervolgde:
 
“Nou u heeft gelijk dat ik blijkbaar gek ben. Van de aanpak van uw kantoor word ik vast een stuk rijker, maar van die van mijn huidige adviseur word ik een stuk gelukkiger. Ik zal dus geen gebruik gaan maken van uw diensten, al betekent dat dat ik geld laat liggen. Maar als ik u nu eens een advies mag geven. Mij persoonlijk kan het niet zo veel schelen, maar de meeste potentiele klanten stellen het denk ik niet zo op prijs wanneer u ze tijdens een kennismakingsgesprek voor gek verklaart.”
 
5 minuten later was de adviseur verbouwereerd en met lege handen vertrokken. De ondernemer dacht daar echter al niet meer aan. Hij haastte zich om snel aan te sluiten bij de personeelsborrel in de tuin van het bedrijf. Het was weer vrijdagmiddag en hij was al aan de late kant.

Deze column is door Ondernemersgevoel.nl geschreven in opdracht van www.freelancer.nl en wordt ook op die website gepubliceerd. Freelancer.nl is een marktplaats voor vraag naar en aanbod van freelance opdrachten. 

Leuke column? Deel hem dan met anderen via een van onderstaande opties:

Reactie schrijven

Commentaren: 0