‘kick some ass’ freelancer

Ik wilde een portfolio opbouwen voor webdesign als een nieuwe dienst die ik vanuit mijn eenmanszaak zou kunnen aanbieden. Via social media was ik in contact gekomen met een mevrouw die plannen had om een eigen bedrijfje te starten. In ruil voor een positieve referentie zou ik voor haar ‘gratis en voor niets’ een website maken. Een eenvoudige maar professionele online presentatie waarmee zij haar toekomstige bedrijf aan de wereld kon gaan presenteren. Mooie kans voor haar vond ik. En ik wou er zelf meteen aan beginnen. Zo gezegd zo gedaan…………..tenminste dat had ik gedacht.

Het viel me wat tegen dat ze, ondanks dat ik niet meer dan een half uur van haar tijd nodig had, pas over drie weken kon afspreken. Vlak voor onze afspraak werd die echter nog een week door haar doorgeschoven. We hadden best een goed gesprek maar ik had nog wel wat dingen van haar nodig. Ik mailde haar de opsomming daarvan direct de dag erna toe. Het bleef vervolgens stil. Héél stil. Na ruim 2 weken stuurde ik de mail nogmaals met de vraag of ze de andere soms niet ontvangen had. Maar dat had ze wel. Het was gewoon heel druk geweest zo gaf ze aan. Ze was er nog niet aan toegekomen.
 
We planden al een tweede afspraak en ik vroeg haar om alvast vooraf over een paar dingen na te denken zodat we spijkers met koppen zouden kunnen slaan. En dan zou ze me meteen tijdens die afspraak de nog ontbrekende zaken zoals wat foto’s en enkele al bestaande teksten kunnen overhandigen. Ik gaf aan dat ik het wel belangrijk vond om wat vaart in ‘ons project’ te houden. Toen ik bij haar thuis kwam bleek echter al gauw dat ik alweer bot ging vangen. Ze had zichzelf nog geen ideeën gevormd en het ontbrekende spul was alweer niet geïnventariseerd. “Tja waarom eigenlijk niet” vroeg ze zichzelf hardop af. Ze had eigenlijk weinig reden.
 
Omdat ik ook adviseur ben, ben ik gewend om de pijnpunten te benoemen bij mijn klant, ook als dat even niet zo fijn voor hem of haar voelt. Met alleen pleasen kom je nergens. Maar het was zeker ook een stukje irritatie waardoor ik me niet meer kon inhouden:
 
“Kijk” zei ik tegen haar. “Niet dat ik beweer de waarheid in pacht te hebben hoor, maar ik zie het zo. Zo’n website is een mooie commerciële tool die je als kersverse ondernemer wat klanten en werk zou kunnen opleveren. Maar het is ook een mooie test, om te zien of je als ondernemer je ideeën helder kunt krijgen en er met mijn hulp bovendien iets concreets van kunt maken. Geloof me, als ondernemer heb je het altijd druk en liggen er altijd klussen te wachten waar je geen zin in hebt. Maar wanneer je niet in staat bent om jezelf een schop onder je kont te geven en werk te maken van iets waar je weerstand tegen voelt, begin dan gewoon beter niet aan dat ondernemerschap. Zoek dan een baan in loondienst met een manager die je steeds vertelt wat je moet doen.”
 
We namen afscheid en ze bleef enigszins verbouwereerd achter. Ik voelde me niet heel blij over wat ik gezegd had maar voelde ergens toch dat het wel goed was geweest. Een paar dagen later ging mijn telefoon. Zij was het. Ze klonk wat kortaf en ze wilde graag een nieuwe afspraak met me maken, liefst morgen. Toen ik langskwam zei ze dat ze 3 dagen niet had geslapen van mijn ‘botte’ opmerking en daar eerst flink boos over was geweest. Maar nog voordat ik me er voor kon excuseren nam ze opnieuw het woord en gaf ze aan dat ze zich had gerealiseerd dat er wel een grote kern van waarheid in had gezeten. Vervolgens haalde ze een klapper onder de tafel vandaan met alle zaken die nog nodig waren en waarmee ik aan de slag kon. Ik was verwonderd maar blij en na nog wat over en weer communicatie stond haar website minder dan 3 weken later online. Ik was er best trots op.
 
En dat is allemaal al weer heel wat maanden geleden. Hoe het overigens nu met haar onderneming gaat dat weet ik niet. Maakt me ook niet zo veel uit trouwens. Ik kan haar geen schoppen blijven geven, dat zal ze vanaf nu zelf moeten doen. Net zoals elke ondernemende freelancer trouwens. 

Deze column is door Ondernemersgevoel.nl geschreven in opdracht van www.freelancer.nl en wordt ook op die website gepubliceerd. Freelancer.nl is een marktplaats voor vraag naar en aanbod van freelance opdrachten. 

Leuke column? Deel hem dan met anderen via een van onderstaande opties:

Reactie schrijven

Commentaren: 0