Ondernemer tussen de ezels

Ik was laatst bij een van mijn klanten thuis. Hij had me daar i.p.v. op de zaak uitgenodigd voor ons gesprek over innovatie en subsidies. Hij liet me ook even zijn woning zien, een mooi oud huis met in de grote tuin zelfs een stal waar tot voor kort ezels in hadden gestaan.

Deze klant is professor en hoogleraar geweest aan de technische universiteit maar heeft het op enig moment aangedurfd de overstap naar het ondernemerschap te maken. Sinds een aantal jaren houdt hij zich met zijn personeel binnen zijn inmiddels succesvolle bedrijf bezig met zogenaamde chemische molecuul engineering. Hij doet dit met name voor grote chemische bedrijven als Shell en Henkel. De transformatie naar ondernemerschap oftewel het faciliteren van start-up-bedrijven is een thema dat veel Universiteiten hoog in het vaandel dragen.
 
Hij vertelde mij dat hij eens was gevraagd door een Universitair platform om als ervaringsdeskundige iets over zijn overstap vanaf de Universiteit naar ondernemerschap te vertellen op een grootschalige bijeenkomst voor hoge piefen. Hij begon de presentatie, zoals hij mij vertelde, met het tonen van zijn conventioneel CV en een conventionele foto van zichzelf. “Zo zag ik eruit vlak voordat ik de overstap naar het ondernemerschap ging maken” zei hij. Maar deze foto toont niet de hele waarheid, zo vertelde hij zijn publiek. En langzaam liet hij de foto op de presentatie uitzoomen en kwam de omgeving op die foto in beeld. In zijn keurige pak met stropdas bleek hij op deze foto tussen de ezels in zijn tuin te staan.
 
Kijk lichtte hij toe: het belangrijkste als ondernemer is dat je trouw blijft aan jezelf, iets wat ik tijdens mijn werk op de Universiteit lange tijd niet heb gedaan. Wanneer je je eigen waarheid durft te volgen en inziet dat je idiote omgeving je soms alleen maar beperkt, dan ben je klaar voor het ondernemerschap. Dit was het punt dat enkele andere hoogleraren de zaal tijdens zijn presentatie verlieten.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    tatjana (woensdag, 18 januari 2017 09:30)

    Leuk man