Marketingplan

marketingplan laten schrijven

Een marketingplan beschrijft hoe men met de onderneming gaat inspelen op de markt. Het doel van het plan is om zoveel mogelijk omzet te genereren. 

 

D.m.v. het schrijven van een marketingplan genereer je een beeld van de consumenten / afnemers in de markt en hun specifieke behoeften. Ook breng je de concurrenten goed in beeld alsmede hun sterke en zwakke punten in vergelijking tot de eigenschappen van jouw (toekomstige) onderneming. Dat noemt men een zogenaamde SWOT-analyse.

 

Op basis van deze externe en interne analye in het marketingplan, maak je strategische keuzes ten aanzien van het gedeelte van de markt waar jij je op gaat richten. Ook bepaal je concreet welk aanbod je aan dit deel van de markt gaat doen in termen van o.a. de marketingaspecten product (of dienst), prijs, plaats en promotie.

 

Uiteindelijk begroot je in dit marketingplan ook de financiële omvang van de markt en het gedeelte dat je daarvan voor je denkt te kunnen winnen. Dat wordt ook wel omzetpotentieel genoemd.

   

Ik schrijf ook ondernemingsplannen voor ondernemers. Een ondernemingsplan bevat een beknopt  marketingplan maar beschrijft ook meer aspecten zoals juridische en fiscale zaken, de benodigde financiering, de kostenstructuur en de liquiditeitsprognose. Zo'n ondernemingsplan wordt vaak geschreven voor derden zoals banken met als doel om financiering te kunnen verkrijgen. Een marketingplan daarentegen schrijf je meestal vooral voor jezelf, als houvast t.a.v. je plannen. Of om collega's, partners en leveranciers te informeren over jouw strategie.

Marketingplan versus ondernemingsplan

Ik schrijf ook ondernemingsplannen voor ondernemers. Een ondernemingsplan bevat een beknopt  marketingplan maar beschrijft ook extra aspecten zoals juridische en fiscale zaken, de benodigde financiering, de kostenstructuur en de liquiditeitsprognose. Zo'n ondernemingsplan wordt vaak geschreven voor derden zoals banken met als doel om financiering te kunnen verkrijgen. Een marketingplan daarentegen schrijf je meestal vooral voor jezelf, als houvast t.a.v. je plannen. Of om collega's, partners en leveranciers te informeren over jouw strategie.

 

We schrijven samen uw marketingplan

Een marketingplan is veelomvattend. Je moet daarbij als ondernemer nadenken over alle commerciële aspecten van je huidige of toekomstige onderneming. Het komt daarbij goed van pas dat ik als marketingdeskundige goed geschoold ben in onderwerpen als:  

  • markt- en brancheanalyse
  • bepaling van de marktomvang en omzetbegroting (financieel)
  • doelgroep definiëring
  • product (dienst) definiëring (wat doe je wel en wat doe je niet?)
  • strategische prijsstelling
  • locatiekeuze
  • online en offline promotie
  • etc.

Klik hier om een voorbeeld te zien van een marketingplan zoals ik dat in samenwerking met u kan schrijven.

Is een marketingplan wel echt wat u nodig heeft?

Het marketingplan beschrijft het antwoord op een belangrijke ondernemersvraag, namelijk "hoe komt u aan klanten?”. Om die klanten daadwerkelijk te krijgen moet het plan worden geïmplementeerd en daadwerkelijk gerealiseerd. Vooral op het gebied van operationele (dagelijkse) marketing en communicatie kan ik u hierbij ook van dienst zijn. Ik ben namelijk SEO-copywriter en schrijf dus niet alleen teksten voor uw marketingplan maar ook teksten direct gericht op het bereiken uw potentiele klanten zelf. Denk aan blogs, brochureteksten of webteksten. Mijn online teksten zijn zelfs SEO-proof waardoor u goed gevonden wordt in Google.

 

Ook kan ik een eenvoudige maar gestructureerde website voor u ontwikkelen. U beschikt dan direct over een communicatiemiddel dat klanten kan aantrekken.

 

Ondernemersgevoel.nl werkt vanuit Helmond voor ondernemers in de regio Eindhoven maar ook voor de rest van Nederland. Neem direct contact met mij op voor meer informatie over de mogelijkheden van het schrijven van een marketingplan.